لطفا منتظر بمانید، در حال بارگذاری ...

توسعه و خلق هوش مصنوعی با یکدیگر همراه باشند

دبیر ستاد راهبری و فناوری‌های هوشمند حوزه‌های علمیه در خصوص استفاده از هوش مصنوعی بیان کرد: باید در نظر داشته باشیم استفاده صحیح از هوش مصنوعی نسخه موقتی است که در کنار خلق هوش مصنوعی بومی تجویز شده و نمی‌توان فقط به یک بخش پرداخت، باید توسعه و خلق هوش مصنوعی با یکدیگر همراه باشند.

محمدرضا قاسمی، دبیر ستاد راهبری و فناوری‌های هوشمند حوزه‌های علمیه در گفت و گو با ایکنا از قم اظهار کرد: 9 دوره از جشنواره‌ هنرهای آسمانی برگزار شده بود و امسال اولین ورود بخش هوش مصنوعی به این جشنواره می‌باشد، حوزه علمیه وظیفه دارد در قبال جامعه هنرمندان متعهد که کاربرد و چگونگی استفاده از ابزارهای نوین فرهنگی و هنری را در اختیار این هنرمندان قرار دهد.

وی به شکل‌گیری ستاد راهبری و فناوری‌های هوشمند حوزه‌های علمیه در سال ۱۴۰۰ با اهتمام و پیگیری آیت‌الله اعرافی اشاره کرد و گفت: این ستاد بر اساس دستاوردهای همایش ملی هوش مصنوعی و علوم اسلامی در سال ۱۳۹۹ با توجه حوزویان شکل گرفت و این ستاد اهداف کلانی را پیگیری می‌کند، یکی از آن اهداف تجهیز حوزه به هوش مصنوعی در ابعاد گوناگون آموزش، پژوهش، تبلیغ و مدیریت است که جنبه فنی و ابزاری دارد.

قاسمی بیان کرد: در حال حاضر ۵۵۰ نیاز پروژه شناسایی شده و در حال تعامل با سازمان‌های گوناگون برای اجرایی کردن این پروژه‌ها هستیم. حوزه در عرصه هوش مصنوعی باید ابزارهای موردنیاز خود را تولید کند و از ابزارهای غیربومی حداقل استفاده را داشته باشد. برای تولید هوش مصنوعی متناسب با نظام ارزشی کشور زیرساخت بسیار مهم است و مهم‌ترین زیرساخت، منابع انسانی یا همان توان فنی و دانشی می‌باشد.

راهبری هوش مصنوعی در بستر یک گفتمان

وی شناخت و احساس نیاز حوزه را برای عملی کردن هوش مصنوعی در زمینه‌های گوناگون را تحسین کرد و افزود: یکی دیگر از اهداف کلان این ستاد؛ راهبری هوش مصنوعی در سطح حوزه و نظام است. راهبری این موضوع به معنای نگاه مطلق فنی به هوش مصنوعی نیست بلکه ابعاد فلسفی، فرهنگی، اجتماعی، اخلاقی، حقوقی و حکمرانی را در بر می‌گیرد و به دنبال ایجاد یک الگوی مناسب برای سایر دستگاه‌ها و به کارگیری این الگو در سطح تمدنی هستیم.

قاسمی عنوان کرد: جریان راهبری هوش مصنوعی باید در بستر یک گفتمان پیش برود و این گفتمان از طریق بسترها و رسانه‌های مختلف به ویژه دبیرخانه جشنواره هنرهای آسمانی پیگیری شد که هوش مصنوعی به عنوان موضوع ویژه در کنار حوزه‌های هنرهای تجسمی، آوایی و نمایشی به این جشنواره افزوده شد در واقع به دنبال استفاده صحیح و اصولی هنرمندان از هوش مصنوعی بودیم.

وی روایت پیشرفت را مهمتر از پیشرفت ایجاد شده تلقی کرد و گفت: در دنیای غرب مشاهده می‌شود که قبل از بروز رخدادهای مهم و کلان در دنیا فیلم آن ساخته می‌شود و در واقع به روایت‌گری قبل از اتفاق می‌پردازند. اکنون در حوزه هوش مصنوعی به دنبال ساخت روایتی اصولی برای هنرمندان و رسانه‌ها در این زمینه هستیم و نمی‌خواهیم تجربه تلخ فضای مجازی از طرح تا مواجهه با آن تکرار شود. اگر همان راهبری را که در مواجهه با فضای مجازی داشتیم را در مواجهه با هوش مصنوعی پیش بگیریم قطعا شکست خواهیم خورد.

 استفاده آگاهانه و اصولی از هوش مصنوعی توسط هنرمندان

قاسمی ادامه داد: حوزه باید در معماری و طراحی ساخت هوش مصنوعی بنا بر نظام ارزشی جامعه مداخله کند و مبتنی بر یک نگاه دینی و الگوی حکمرانی، محصولی بومی بر اساس الگوهای ایرانی_اسلامی تولید کند و امروز زمان مناسبی است که چارچوب هوش مصنوعی در حوزه‌ علمیه قرار بگیرد زیرا به تازگی هوش مصنوعی در کشور پا گرفته و در آینده استقبال زیادی از سوی مردم نسبت به این علم جدید دیده خواهد شد، باید همگام با پیشرفت فناوری‌ها جلو برویم.

وی به خلق میانبرهایی اشاره کرد و افزود: یکی از مهم‌ترین میانبرهای ما تولید محتوا است، باید علاوه بر خلق هوش مصنوعی به صورت بومی، توسعه‌هایی که بر روی هوش مصنوعی انجام می‌گیرد نیز بر اساس محتوای داخلی باشد، هدف از افزوده شدن بخش هوش مصنوعی به این جشنواره خلق روایت پیشرفت، مطالبه‌گری و جهت‌دهی هنرمندان به هوش مصنوعی، منفعل نبودن هنرمند در عرصه علم و هنر نوین و استفاده آگاهانه و اصولی از علم هوش مصنوعی می‌باشد.

قاسمی برنامه‌های انجام شده برای آشنایی و رونق بیشتر بخش جدید این جشنواره به نام ویژه برنامه هوش مصنوعی را شرح داد و گفت: سلسله نشست‌های استانی و گفتگو با هنرمندان هر استان، برگزاری ۳ نشست تخصصی با محوریت هوش مصنوعی توسط حوزه‌های علمیه، مجموعه آثار در دو بخش ارزیابی خواهند شد؛ یکی «با هوش مصنوعی» که در واقع چگونگی استفاده از ابزارها و سرویس‌ها را بررسی می‌کند و دومین بخش «برای هوش مصنوعی» است که به بررسی جهت توسعه علم و فناوری اشاره دارد.

وی با بهره‌گیری از سخنان مقام معظم رهبری ادامه داد: آنچه که به عنوان دستاورد ستاد راهبری است، جهت‌دهی هنرمندان به کنش‌گری فعال و استفاده صحیح از هوش مصنوعی می‌باشد. باید در نظر داشته باشیم استفاده صحیح از هوش مصنوعی نسخه موقتی است که در کنار خلق هوش مصنوعی بومی تجویز شده و نمی‌توان فقط به یک بخش پرداخت، باید توسعه و خلق هوش مصنوعی با یکدیگر همراه باشند.

اشتراک گذاری:

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × 1 =

آیکن های اجتماعی